Cola-drinkende kamelen & gekte in de Medina
Door: Kai & Fee
Blijf op de hoogte en volg Kai
13 Juni 2009 | Tunesië, Tunis
Gisteren een actieve dag gehad. `s ochtends gingen we op een catamaran de zee op. Heerlijk uitwaaien en zwemmen op open zee! Na het verfrissende boottochtje gingen we kameelrijden (zo verkopen ze de tocht, maar eigenlijk is het een drommedaris). Ze zagen er nog klein uit maar als je erop moet blijken ze toch wel hoog te zijn! Je klimt erop door je ene voet in de hand van de gids te plaatsen - deze drukt je dan omhoog - en dan het andere been over de drommedaris te zwaaien. Redelijk acrobatisch voor ons doen! Eenmaal op de drommedaris vraag je je eigenlijk meteen af hoe je er ooit weer vanaf moet komen. Dat gaat als een soort achtbaan: de drommedaris zakt eerst door zijn voorpoten waardoor je steil naar voren kiept en als je er dan bijna af valt besluit het eigenwijze beest toch maar eens zijn achterpoten ook te laten zakken! Verder zijn het wel hele rustige dieren en was het goed te doen om er twee uur op te zitten. Onze drommedaris noemden we Slof omdat hij de hele tijd met zijn poten door het zand slofte :)
De omgeving wat meer landinwaarts bestaat vooral uit uitgestrekte olijfboomgaarden met aardappelvelden ertussen. Wel heel mooi om dit gebied per drommedaris gezien te hebben!
Tijdens een pauze werden er - wat ons betreft - iets TE circusachtige trucs getoond met de drommedarissen. Zo kon je er een voeren door een soort plant tussen je tanden te houden en de drommedaris kuste je dan bijna om deze aan te pakken hmmmm. Maargoed helemaal erg werd het toen een drommedaris een fles cola in zijn bek gepropt kreeg en de gids zei: `look camel drink coke! make photos!`. Dat circus had voor ons niet gehoeven. Wel kregen we lekker brood dat voor onze ogen traditioneel gebakken werd. Niet zo hygenisch maar toch heel lekker ;)
Vandaag zijn we naar de medina in de stad Sousse geweest. De medina is een oude ommuurde Arabische stad die tegenwoordig een grote markt is. Kenmerkend voor de medina zijn de velen kleine smalle straatjes VOL met kraampjes. Behalve dat je na 10 minuten de weg niet meer terug vind probeert iedere verkoper al dan niet vriendelijk je in zijn winkel te krijgen. In sommige gevallen wordt je de doorgang verspert of werd Fee zelfs half ontvoerd een winkel in. De verkoper stond aan haar ene arm te trekken en ik aan haar andere arm. Uiteindelijk ben ik kwaad geworden en liet hij toch maar los...je kunt hier niet beleefd blijven dan moet je al je geld uitgeven in 2 minuten. Wel hebben we hele mooie koopjes gemaakt EN jullie hebben natuurlijk allemaal ongeduldig gewacht of Fee haar uitdaging gehaald heeft. Ze heeft helemaal zelf een armband gekocht en er geld vanaf gekregen! Haar afdingvrees is verleden tijd! Verder veel staan onderhandelen:
De verkoper zegt standaard een prijs en haalt daar iets vanaf (oh wat aardig!). Vervolgens toon je zelf nog zo min mogelijk interesse, zeg je dat je geen geld meer hebt en doe je alsof je weg gaat. De verkoper smeekt je om een prijs te noemen. Je zegt een prijs iets lager dan wat je wilt betalen, gaat daarna nog een keer omhoog naar het bedrag wat je in gedachten had en als het nog niet goed is loop je gewoon weg. Meestal komt de verkoper achter je aan en is de deal rond :) Wel leuk dat afdingen!
Verder waren de straatjes met slagers erg interessant. Je herkent de slagerskraam aan de grote koeiekop met tong uit zijn bek die erboven hangt. Overal zie je mensen met konijnen en kippen die spartelen voor hun leven bij de poten in hun hand. Best mooi dat je maar drie uur vliegen van zo`n andere cultuur vandaan bent...
Nu gaan we weer lekker uit eten en dan optijd naar bed. Morgen vertrekken we om 6.15 in de ochtend op excursie naar het zuiden. We houden jullie op de hoogte van onze belevingen met sms updates en zullen achteraf nog verslag doen van ons avontuur...
Veel liefs,
Fee und Kai
:SMS update:: 14 juni 2009 :
Amfitheater @ El djem was prachtig! Nu op naar de holwoningen van de berbers in Matmata. In dit maanlandschap is star wars opgenomen. Het schijnt daar een graad of 45 te worden vandaag!
:SMS update:: 14 juni 2009 :
Zondsondergang vanaf dromadaris in de sahara was adembenemend. Morgen per jeel op pad naar oa. de grootste zoutvlakte van noord afrika. Goodnight! Fee und Kai
:SMS update:: 15 juni 2009 :
Na een mooie zoute ochtend (half 5 opstaan...) gaan we nu door de uitlopers van het atlasgebergte naar de grootste waterval van Tunesie!
14 Juni 2009 - 09:22
Oom Bert(of Achter O:
Hallo, Fee en Kai.Wat jullie doen is heel bijzonder. Wat jammer dat wij dat in onze jeugd niet konden doen. (Ik ben een klein beetje jaloers op jullie). Geniet er maar van. Veel van de foro's uit Tunis herkennen we. We zijn er 27 jaar geleden ook geweest. Groeten en veel plezier, Oom Bert en tante Willy. -
14 Juni 2009 - 11:25
Smee:
Aloo allooo kai&fee!
Wat een sjieke avontueren beleven jullie daar & wat lijkt het me heerlijk daar! hier regent het en twrijl ik jullie verhalen lees vraag ik me echt hard af wat ik hier nog doe in dit hondenland...
Maare, geniet nog van julie laatste dagen daar!
&Fee, alvast succes met de uitslag, zal wel lukken toch?
Liefs & tot snel!?
Smee
ps: Kai, nieuwe zonnebril? & I lovee det zwarte shirt mit det poppet je, cute! -
14 Juni 2009 - 20:09
Lieke:
Haai sjatties:)
Echt súper súper súper vet dao! Heel leuk auch um foto's te zeen, ich geniet met uch mit:)
Maak 't de kommende daag maar net zo leuk:)
Tot snel!!!
***Lieke -
15 Juni 2009 - 07:28
Anouk:
Wat geweldig om jullie reisverhalen te lezen. Ik zie het al helemaal voor me, hoe jij (kai) aan de ene kant en zo'n vent aan de andere kant aan fee staan te trekken. Zeg fee, denken jullie ook aan jullie moeder?! (vast wel) neem maar wat mooie afgedongen sieraden voor haar mee. En trouwens: voor mij ook: jullie geliefde tante! ;-)
kus anouk -
15 Juni 2009 - 07:43
Jasper:
Hey Kai+Fee, leuke verhalen. Doet me een beetje aan Marokko denken. Gaaf he, en dat slechts een paar uurtjes vliegen. Die SMS-updates vind ik (nog steeds) top. Het wordt tijd dat je ook een smsje krijgt als iemand terug reageert (zoals nu). -
15 Juni 2009 - 08:34
Simone:
kai leuke zonnebril! haha;)
wel leuk om te lezen jullie verhalen.. geniet er nog van! -
15 Juni 2009 - 13:00
Maartje:
Hey wat een avonturen en dat in zo'n korte tijd.. te gek! geniet er nog maar even van. -
15 Juni 2009 - 18:00
Anouk:
ha kai, ha fee,
en morgen de laatste dag van jullie trip? hoe laat en met welke vlucht komen jullie woensdag weer op schiphol aan? -
16 Juni 2009 - 16:19
Jelmer:
echt héél slecht dat ik niet stond aangemeld voor je mailinglijst blijkbaar! Maar zo te lezen en te zien een leuke korte vakantie! Lekker man!!
En zoals Jasper ookal zei : Doet beetje aan Marokko denken!
Goede reis terug allebei!